--
ּ

קסם הרטט

הרטט התגלה כמועיל ותורם לבריאות האדם:

בשנים האחרונות, פורסם על סדרת מכשירים המסוגלים לגרום לגירוי מכני באמצעות תנועות רטט (תנודות בטווחי סינוס) . גירוי זה מועבר דרך כל הגוף וכתוצאה מזה נוצר הגדלת עומס הכבידה (כוח G) על המערכת עצבית-שרירת (neuromuscular system).

תופעה זו מכונה – Whole-body vibration; WBV רטט לכל הגוף המתרחש כאשר כל הגוף נתון לתנועת הרטט.

כדאי להבדיל מהרטט שמיישמים באופן מקומי, המתרחש כאשר חלק של הגוף נתון לתנועה למשל: יישום ישיר בשריר הזרוע (Cardinale & Pope 2003).

בעבר, ראתה הרפואה התעסוקתית ברטט כמשהו שעלול להזיק לגוף האדם : רטט זה התאפיין בדרך כלל בתדרים (frequency) נמוכים מאוד או גבוהים מאוד, אמפליטודה (טווח גל ) גבוהה ומשך זמן החשיפה לרטט, ממושך.

לאחר מחקרים רבים שנעשו בעשור האחרון נמצא, כי תנודות (רטט) תורמות לגוף האדם. רטט זה, נעשה בצורה מדודה בטווח תדרים בינוניים, אמפליטודות קטנות ומשך זמן חשיפה קצר.

לסיכום: כיום, מיישמים שיטת רטט זו בתחומים שונים כגון: אימון במקצועות ספורט, פעילות גופנית בשיטת הרטט, כושר, רפואה שיקומית, גריאטריה, לב וכלי דם ועוד.

  • היישום של רעידות מכאניות לגוף האדם הוא תמריץ חזק עבור מבנים שונים המרכיבים אותו.
  • שימוש ברטט, בתדרים בינוניים מדודים, אמפליטודות קטנות בין 2 -10 מ"מ, המופעל בטווח זמן נמוך מ -30 דקות עם הפסקות, הוכח כגורם משפיע ומועיל על פרמטרים שונים ועל ביצועים גופניים (למשל קפיצה לגובה).

בדרך זו, יש עליה במסלול רפלקס שריר ובתגובות פרופריוצפטיביות (מערכת של תחושה עמוקה), מה שמוביל לשיפור בינוני וארוך טווח ברמות כוח, כוח מתפרץ ואיזון יציבות הגוף, בקרב אוכלוסיות שונות.

בנוסף, רקמות שונות הדורשות השפעות מכניות לוויסות חילוף החומרים, כמו : עצם וסחוס, הוכחו כמגיבות באופן חיובי לגירוי הרטט.

לסיום: כל חומר הידוע לאדם יש בו תדר טבעי אשר רוטט (ורמן et al., 2002) וגם רקמות ביולוגיות כגון שריר, גם הן רוטטות בתדרים מסוימים במנוחה וגם בהפעלתם (בארי & Cole, 1988).

למעלה

השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם

ּ